Ana-Maria Brânză: plasturii fototerapeutici pot face diferența în performanță

Ana Maria Branza Performanta

3 medalii olimpice, 11 medalii mondiale, 18 medalii europene, peste 21 de ani de carieră. Este una dintre definițiile performanței sportive de cel mai înalt nivel. Ana-Maria Brânză – o făptură pe cât de fragilă la înfățișare, pe atât de puternică și competitivă, este MARELE sportiv care a dobândit aceste medalii.

Să stai de vorbă cu Ana este o bucurie imensă. Este o persoană curioasă și deschisă, iar vorbele ei bine alese mângâie și au valoare inspirațională. De data aceasta discuția noastră despre performanță a fost mai mult despre reversul medaliilor. Cunoaștem cu toții performanțele ei răsunătoare, dar puțin știm despre durerile din spatele medaliilor și cum a reușit Ana „să se ajute” prin „magia plasturilor”.

Asemenea altor sportivi de performanță, Ana a cunoscut puterea lor terapeutică într-un moment critic, înainte de cea mai importantă competiție din viața unui sportiv. A folosit inițial plasturii terapeutici după operația suferită la piciorul drept, care deși recuperat parțial, încă îi dădea bătăi de cap. Apoi a continuat să îi folosească și să înțeleagă că plasturii sunt acele mici detalii, care îi susțin performanța.

Dacă ar fi să rezum într-o propoziție experiența Anei-Maria Brânză cu plasturii fototerapeutici, aș zice: poveste de iubire. După ce a făcut această descoperire, Ana poartă pe sub costumul de scrimă „armura ei de plasturi”.

Cum a ajuns să îi încerce?

Prima garanție

Scepticismul s-a manifestat și în cazul ei. Deși Ana este o persoană foarte deschisă la nou, argumentul hotărâtor a fost exemplul unei adversare redutabile, Britta Heidemann – cu care se duelase și care o învinsese de multe ori de-a lungul carierei, care purta într-o fotografie plasturii fototerapeutici. Brita a constituit prima garanție că plasturii pot să ajute. „Dacă ea folosește acei plasturi, trebuie să fie ceva bun la mijloc”.

A doua garanție

Avizele de la Agenția Mondială Anti-Doping – „ceea ce este foarte important, pentru că orice pastilă, pudră, orice înghițim trebuie să fie avizată, iar faptul că plasturii fototerapeutici aveau deja aceste acreditări a fost o garanție în plus pentru mine”.

Oare poate să mă ajute un plasture atât de mic și atât de simplu?

Da, este întrebarea pe care și-o pun inevitabil toți sportivii în momentul în care văd pentru prima oară plasturii: „Cumva, noi suntem obișnuiți să gândim din ce în ce mai complicat, să căutăm soluții cât mai așa… pompoase și era atât de simplu, dar am zis: ok, nu costă nimic să încerc să văd pe pielea mea dacă funcționează.”

„Dacă plasturii sunt în stare să-mi reducă inflamația, atunci înseamnă că sunt ceea ce trebuie pentru mine (…) a fost…nu știu, a fost un rezultat spectaculos, pentru că de la un antrenament la celălalt mă simțeam din ce în ce mai bine.”

Plasturele preferat?

„Pentru mine, Aeon este, de departe, campionul, pentru că, așa cum vă spuneam, am avut problemele după operația la genunchi. Sportul înseamnă, în general, sănătate, doar că performanța înseamnă și uzură. După 30 de ani, sportul de performanță doare mai tare. Așadar, am am ajuns în acest impas, aș putea să spun, doar cu un an înainte de cea mai importantă competiție pentru orice sportiv, am respectat toți pașii de recuperare, doar că un organism trecut de o anumită vârstă se reface mult mai greu”… „Aici mi-au venit în ajutor, mai ales că imediat după antrenamente, la suprasolicitare, genunchiul meu se inflama, apăreau dureri, îmi încetineau ritmul de antrenament.

”… din punctul meu de vedere acesta este secretul performanței: detaliile mici fac diferența. Chiar dacă suntem cu toții antrenați la fel, pregătiți la fel de bine și ne dorim la fel de mult, aceste mici detalii pot sa facă diferența între medaliați și restul competitorilor.”

Ce le-ai transmite sportivilor de performanță sau oamenilor?

„Nu știu dacă eu pot să reprezint o garanție, faptul că plasturii m-au ajutat să ating una dintre cele mai importante performanțe ale carierei, chiar în această vară, din punctul meu de vedere ar trebui și ei să conștientizeze că micile detalii fac diferența și să-și dea ocazia să încerce, până la urmă. Eu pot să le povestesc experiența mea. Puterea exemplului personal mi se pare că este singura putere pe care noi o deținem, fiecare în parte. Eu sunt convinsă că dacă la mine au funcționat, funcționează și pentru alții. Trebuie doar să-ți dai timp și să încerci până găsești ceea ce este optim pentru tine, ce te poate ajuta pe tine. Sunt foarte multe metode, tehnologia avansează, sunt ferm convinsă că ce funcționează pentru mine poate nu funcționează sau nu dă un randament atât de bun pentru alți. Dar curiozitatea aceea și dorința de a învăța ar trebui să fie nelipsite mai ales pentru orice sportiv, pentru că doar așa îți poți depăși performanțele de la un sezon la următorul sau de la o competiție la alta.”Urmărește-o pe Ana-Maria Brânză pe Instagram și Facebook și fii la curent cu noutățile postate de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută articol

Alătura-te consultanților noștri

Ești specialist de sănătate și iti dorești să iți optimizezi și îmbunătățești rezultatele obținute în terapie pentru a-ți creste numărul recomandărilor?

Dăcă îți dorești să fi printre cei mai căutați specialiști în domeniul tău te putem ajuta să devii consultant de top in domeniul fototerapiei și să te alături colegilor tăi care integrează deja cu succces fototerapia in practica terapeutică.

POSTĂRI POPULARE

CATEGORII